WerkFijn houdt u zo gezond mogelijk


  Direct contact? Bel dan geheel vrijblijvend:  (0523) 208 175

Kosten verzuim door beroepsziekten in vier jaar tijd verdubbeld naar 2,5 miljard euro

Werknemers die in 2018 een beroepsziekte opliepen, verzuimen gemiddeld 39 dagen méér dan werknemers die in dat jaar geen beroepsziekte opliepen. De kosten van dit extra verzuim worden geschat op 2,5 miljard euro. Meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2014, toen deze nog 1,2 miljard euro bedroegen. De verzuimkosten voor psychische beroepsziekten liepen op van 1 miljard euro in 2014 naar 2,1 miljard euro in 2018. Dit blijkt uit de Arbobalans 2020 van TNO die vandaag is gepubliceerd.  Beroepsziekten leiden tot gezondheidsverlies, ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en sterfte.

Ontstaan van van beroepsziekten gaat samen met ontevredenheid op het werk

De drie werkkenmerken die het meest samenhangen met alle beroepsziekten zijn: ontevredenheid met het werk, hoge taakeisen en herhalende bewegingen. Voor het verlagen van de kans op een beroepsziekte en de gevolgen daarvan lijkt aandacht voor deze factoren potentieel het meest effectief. Voor psychische beroepsziekten zou preventie zich moeten richten op ontevredenheid met het werk, een hoge moeilijkheidsgraad en conflicten met leidinggevende of werkgever. Voor beroepsziekten aan het bewegingsapparaat zijn dat de werkkenmerken herhalende bewegingen, ongemakkelijke werkhoudingen en hoge taakeisen.

Een PMO met vragenlijst duurzaam inzetbaar is  een belangrijk hulpmiddel voor een organisatie. Bovenstaande aspecten komen hierin aan bod en zowel bij de werkgever als werknemer wordt bewustwording gecreëerd  om met de uitkomsten aan de slag te gaan en er op deze manier voor te zorgen dat verzuim door beroepsziekten daalt.

Vragenlijst duurzaam inzetbaar

Een digitale module met de volgende onderwerpen:

  • Algemeen ( voeding, beweging, alcohol, roken, gezondheid)
  • Arbeidsomstandigheden (werkruimte)
  • Werk (werkdruk, taken, emotionele belasting, functie)
  • Onderneming (relatie leidinggevende, samenwerken afdelingen, innovatie, kwaliteit)
  • Energie (plezier, energie, herstel na werk)
  • Fysieke arbeid
  • Beleid (arbeidsvoorwaarden, toekomstzekerheid, leer- en loopbaanmogelijkheden)