WerkFijn houdt u zo gezond mogelijk


  Direct contact? Bel dan geheel vrijblijvend:  (0523) 208 175

Nieuws

Arbodienst: Meer dan Alleen Verzuimbegeleiding – Focus op Preventie

In de moderne werkomgeving speelt een arbodienst een cruciale rol bij het bevorderen van de gezondheid en veiligheid van werknemers. Hoewel veel mensen de term “arbodienst” associëren met verzuimbegeleiding, ligt de ware kracht van deze diensten in hun preventieve maatregelen.

Preventief  Medisch Onderzoek (PMO)

Een Preventief Medisch Onderzoek is een waardevol instrument om de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen. Door regelmatig de gezondheid te monitoren en advies op maat te bieden, kunnen bedrijven een gezonde en productieve werkomgeving creëren. Dit komt niet alleen de werknemers ten goede, maar ook de organisatie als geheel.

Ergonomische Advisering

Dit houdt in dat de werkplek zodanig wordt aangepast dat de kans op fysieke klachten vermindert. Ergonomische adviezen kunnen variëren van de juiste zithouding en de optimale plaatsing van beeldschermen tot het gebruik van ergonomische hulpmiddelen. Door werkplekken ergonomisch in te richten, helpen arbodiensten om werkgerelateerde klachten zoals rug- en nekpijn te voorkomen.

Ook een training gezond lichaamsgebruik is heel waardevol.  Deze training is ontworpen om zowel jong als oud bewust te maken van het belang van een correcte lichaamshouding en geeft praktische tips en oefeningen die direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven en op de werkvloer.

Preventieve Coaching

Een andere belangrijke pijler van de preventieve aanpak van arbodiensten is preventieve coaching. Deze coaching richt zich op het ondersteunen van werknemers om gezond en vitaal te blijven, zowel fysiek als mentaal. Preventieve coaching kan variëren van stressmanagement en het bevorderen van een gezonde levensstijl tot het begeleiden van werknemers bij het vinden van een goede werk-privé balans. Door deze proactieve begeleiding kunnen problemen zoals burn-out en overbelasting worden voorkomen.

In een tijd waarin de gezondheid en welzijn van werknemers centraal staan, is het duidelijk dat arbodiensten een onmisbare partner zijn voor bedrijven die geven om hun medewerkers. Door te investeren in preventieve maatregelen zoals PMO, ergonomische advisering en preventieve coaching, helpen zij om een gezondere, veiligere en productievere werkomgeving te creëren.

 

Lees meer

Ziek en op vakantie

De vakantieperiode is weer aangebroken.  Als uw zieke medewerker op vakantie wil en u twijfelt of dat de re-integratie belemmert, dan kunt u de bedrijfsarts om advies vragen. Hij kan op medische gronden beoordelen of een vakantie schadelijk is voor het herstel. Vervolgens beslist u, mede op basis van dit advies, of uw werknemer op vakantie kan en/of mag.

Hoe zit het met de opbouw en het opnemen van vakantiedagen tijdens ziekte?

Opbouw vakantiedagen

Zowel zieke als niet-zieke werknemers bouwen wettelijke vakantiedagen op. In de arbeidsovereenkomst, de cao of het arbeidsvoorwaardenreglement kan worden bepaald dat zieke werknemers geen bovenwettelijke vakantiedagen opbouwen.

Opname vakantiedagen

Is uw werknemer arbeidsongeschikt, dan moet hij net als andere werknemers vakantiedagen opnemen en moet u 100% van het loon doorbetalen tijdens zijn vakantie. Heeft uw werknemer bijvoorbeeld vooraf aan zijn vakantie 4 uur passend werk voor zijn re-integratie uitgevoerd? Dan heeft de werknemer recht op 100% loon tijdens zijn vakantie en neemt hij volledige vakantiedagen op. Tijdens zijn vakantie heeft de werknemer geen re-integratieverplichtingen. Als werkgever mag u de opgenomen vakantiedagen afboeken.

Is uw werknemer volledig arbeidsongeschikt en niet in staat om van zijn vakantie te genieten? Dan kunt u hem niet verplichten tot het opnemen van vakantiedagen. Echter, als een werknemer volledig arbeidsongeschikt is en vakantie viert, dan mag u wel vakantiedagen afboeken.

Volledig arbeidsongeschikt?

Er mogen verlofdagen worden afgeschreven als de werknemer op vakantie gaat.

Gedeeltelijk arbeidsongeschikt?

Een verlofopname telt als een hele verlofdag. Dus niet als een halve verlofdag en een halve ziektedag.

Lees meer

Team uitgebreid

Wegens groei van ons bedrijf hebben we ons team uitgebreid met een bedrijfsmaatschappelijk werker. Gerben Nieuwenhuis is een mooie aanvulling op ons team en hij is gespecialiseerd in Mantelzorg & Werk en Conflict & Werk.

Lees meer

Training gezond lichaamsgebruik

Het is van cruciaal belang om al op jonge leeftijd te leren hoe je je lichaam op de juiste manier gebruikt. Een goede lichaamshouding en ergonomisch verantwoorde bewegingen vormen de basis voor een lang en gezond werkleven. Dit besef kan helpen om lichamelijke klachten en chronische blessures te voorkomen, waardoor het mogelijk is om tot aan het pensioen met plezier en zonder ongemakken te blijven werken.

Om werknemers hierbij te ondersteunen, biedt onze ergonomisch adviseur een speciale training aan: “Gezond Lichaamsgebruik”. Deze training is ontworpen om zowel jong als oud bewust te maken van het belang van een correcte lichaamshouding en geeft praktische tips en oefeningen die direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven en op de werkvloer.

De training behandelt onder andere:

  • Het correct tillen en dragen van zware objecten
  • Optimale werkhoudingen en werkplekinrichting
  • Oefeningen voor het versterken van de kernspieren en het verbeteren van de flexibiliteit
  • Technieken om spanning en stress in het lichaam te verminderen.

Onze ergonomisch adviseur benadrukt dat preventie de sleutel is tot een langdurig gezond werkleven. Door nu te investeren in gezonde werkgewoonten, kunnen we samen werken aan een toekomst waarin iedereen vitaal en productief zijn of haar pensioen haalt.

Lees meer

WIA aanvraagformulier is vernieuwd

Sinds 8 april 2024 kunnen werknemers gebruikmaken van het vernieuwde WIA-aanvraagformulier. Wat is er veranderd?

  • In dit formulier kunnen werknemers nu ook zelf de documenten van het re-integratieverslag uploaden.
  • De uitleg over het formulier is aangepast. Hierdoor is duidelijker in welke situaties uw werknemer met dit formulier een WIA-uitkering aanvraagt.
  • De vragen zij verduidelijkt. Dit helpt uw werknemer bij het invullen.

Lees hierover alles op de website van het UWV

Lees meer

Draagkracht-Draaglast analyse

Het model van de draagkracht-draaglast analyse maakt inzichtelijk waarom een situatie te veel kan zijn voor iemand. Wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht ontstaan problemen. De weegschaal slaat door naar één kant.

Mensen zijn in principe veerkrachtig. Het is daarom niet erg om een tijdje wat meer op je bord te hebben. Misschien moet je tijdelijk een groter beroep doen op jezelf of op je omgeving, maar meestal kom je vanzelf weer in balans. Maar hoe ziet die weging er nu precies uit en wat gebeurt er als de balans gedurende langere tijd doorslaat naar de verkeerde kant?

Draaglast

In de psychologie noemen we de dingen die je voor je kiezen krijgt de draaglast. Dat kan van alles zijn; de lijst is eindeloos. Voorbeelden van dingen die de draaglast vergroten zijn:

  • Werkbelasting (werkdruk, conflict met leidinggevende, reorganisatie: onrust , geen uitdaging meer)
  • Privébelasting (mantelzorg, relatieproblemen, verhuizing)
  • Persoonlijke eigenschappen (veeleisend, perfectionistisch, geen nee durven zeggen)
  • Ingrijpende gebeurtenissen (auto-ongeluk, overlijden van een naaste)

Los van elkaar zorgen deze voorbeelden meestal niet voor al te veel problemen. Je kunt er best tegen om een tijdje slechter slapen en op termijn vind je meestal je draai in je nieuwe woning. Het gaat pas mis als ze zich opstapelen. Werkproblemen, een relatiebreuk en dan ook nog eens geen nee durven zeggen? Dan is de draaglast al fors en zul je er flink wat tegenover moeten zetten.

Draagkracht

De draagkracht bestaat uit dingen die ervoor zorgen dat je sterker bent. Ook hier kan van alles onder vallen. Deze voorbeelden vergroten meestal iemands draagkracht:

  • Werk, voldoening, energie (leuke collega’s, ervaring met werkzaamheden, afwisselend werk)
  • Lichamelijke conditie (hardlopen, fietsen naar werk, tennissen)
  • Ontspanning (boek lezen, sauna, mediteren)
  • Sociale steun, contacten, relatie (partner, hechte familie, vast kaartavond)

Ook deze dingen hebben een “stapeleffect”: hoe meer je ervan hebt, hoe beter je ertegen bestand bent als je draaglast een tijdje wat hoger is. Er ligt dan immers al meer aan de draagkracht-kant van de balans, oftewel je hebt meer reserves.

Balans

Is de draagkracht groter dan de draaglast? Dan is er niet veel aan de hand. Je voelt je doorgaans prettig, kan goed met tegenslagen omgaan en hebt ruimte voor andere mensen.

Is de draaglast groter dan de draagkracht? Voor korte tijd is dat ook niet zo erg. Pas als je langdurig meer moet dragen dan je aankunt, kom je in de problemen. In deze periodes voel je je meestal niet zo goed, is een kleine tegenslag al te veel en heb je weinig ruimte voor andere mensen. Let op: de balans kan omslaan doordat er vervelende gebeurtenissen bij komen, maar ook doordat er positieve dingen in je leven wegvallen. Je krijgt bijvoorbeeld niet zozeer meer te dragen, maar je netwerk is kleiner geworden en daardoor heb je minder om op terug te vallen.

Is de draaglast gelijk aan de draagkracht? Dat is prima. Dit kan een goed moment zijn om wat reserves op te bouwen, bijvoorbeeld door meer tijd te maken om te genieten van de dingen die goed gaan.

Gevolgen

Als je draaglast gedurende lange tijd hoger is dan je draagkracht, zorgt dat voor stress. Langdurige stress beïnvloedt je lichaam, emoties, motivatie en gedachten. Je gaat anders reageren op de mensen om je heen en op gebeurtenissen die je overkomen.

Als je hebt geconstateerd dat dit aan de hand is, is het belangrijk om in actie te komen zodat je draaglast lager wordt of je draagkracht hoger. En het liefst allebei. Meestal kan je zelf meer doen dan je denkt. Je kunt dit op een rijtje zetten met een naaste, maar ook een bedrijfsmaatschappelijk werk of een coach kan je hiermee helpen. Stel concrete en haalbare doelen. Besteed in deze periodes ook extra veel tijd aan zelfzorg: goed eten, drinken, slapen, sporten, knuffelen, praten enzovoort.

Lees meer

Vacature binnendienstmedewerker (16 uur)

Ben jij een klantgerichte professional met een passie voor gezondheid en welzijn op de werkplek? Vind je het leuk om het eerste aanspreekpunt te zijn voor klanten en ze te helpen met hun vragen en behoeften? Dan hebben wij de perfecte baan voor jou!

Functieomschrijving

Als lid van ons team speel je een cruciale rol binnen onze organisatie. Jij bent het eerste aanspreekpunt voor onze klanten en beheert de algemene email en de agenda’s van onze professionals en maak je afspraken voor medewerkers van klanten. Ook het klaarmaken van alle materialen voor trainingen en workshops, het nabellen van medische informatie en het versturen van documenten naar medewerkers behoren tot jouw werkzaamheden. Aangezien je een uitgebreid scala aan verantwoordelijkheden hebt, is het van belang dat je proactief bent en zelfstandig je werk kunt indelen.

Functie-eisen

  • MBO werk- en denkniveau;
  • Kennis van het Microsoft Office pakket;
  • Je bent communicatief zeer vaardig in woord en geschrift;
  • Klantgerichte instelling en empathisch vermogen;
  • Je bent een kei in plannen en organiseren en je kan hierin goed prioriteiten stellen;
  • Je bent stressbestendig, flexibel en gewend om proactief te handelen;
  • Je bent collegiaal en kan goed samenwerken in een team;
  • Je bent 16 uur per week beschikbaar.

Wie zijn wij?

WerkFijn richt zich op verzuimpreventie & duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Onze focus ligt op gezondheid, inzetbaarheid, het voorkomen van uitval en daarnaast leveren wij maatwerk per bedrijf.

Wat hebben wij jou te bieden?

WerkFijn is een groeiend bedrijf, opereert regionaal en werkt met diverse klanten. Wij bieden jou een prettige werksfeer in een enthousiast en servicegericht team waar veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Op termijn is het mogelijk om meer uren te werken.

Heb jij vragen over deze functie?

Neem dan contact op met Jenet Bel, directeur, via  0523 208 175 of j.bel@werkfijn.nl

Wil je meer weten over onze organisatie en wie wij zijn, neem dan een kijkje op onze website www.werkfijn.nl

Ben jij enthousiast?

Dan zie we je sollicitatiebrief en CV graag vóór 21 mei tegemoet. Je kunt deze mailen naar j.bel@werkfijn.nl

Lees meer

Bedrijfssluiting

i.v.m. met hemelvaart zijn wij op 09 en 10 mei 2024 gesloten. Maandag 13 mei 2024 zijn wij u graag weer van dienst.

Lees meer

Ergonomische advisering bij Tielbeke

Tielbeke heeft vorige week een tilinstructie georganiseerd in de crossdock. Deze was georganiseerd voor de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het inwerken van nieuwe teamleden. Het hoofddoel was om te leren hoe ze zware taken voor het lichaam konden identificeren en samen oplossingen bedenken om deze belasting te verminderen. Door op een verantwoorde manier met hun lichaam om te gaan kunnen ze vermoeidheid na het werk en toekomstige lichamelijke klachten voorkomen. Onze collega Mieke Schaftenaar vond het erg leuk om te doen en komt graag nog eens terug. De kracht zit in herhaling! Iris Horenberg bedankt voor de goede organisatie.

Lees meer

Stress groeit bij werknemers

Nederlanders vallen vaker uit door stress op het werk en de werkdruk zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dat blijkt uit cijfers en een overheidsadvies die gisteren gepubliceerd zijn.

Het afgelopen jaar groeide het aantal mensen dat zich langdurig ziek meldde om stressklachten met 11 procent. In bijna een kwart van de gevallen ging het om overspanning of een burn-out. Bij die klachten ligt een werknemer er gemiddeld 240 dagen (gedeeltelijk) uit. Dat kost een bedrijf 315 euro per dag. Vooral sectoren als het onderwijs, gezondheidszorg en openbaar bestuur worden getroffen. Bij bedrijven met meer dan 250 werknemers komt de stressproblematiek vaker voor dan bij kleinere bedrijven. In de bouw speelt het probleem het minst.

In onze trainingen en workshops voor leidinggevenden wijzen wij hun erop dat het heel belangrijk is om oog te hebben voor klachten van medewerkers. Zodat ze het gesprek op gang brengen en voorkomen dat de klachten zich opstapelen.

Lees hier het hele artikel

Lees meer