WerkFijn houdt u zo gezond mogelijk


  Direct contact? Bel dan geheel vrijblijvend:  (0523) 208 175

Nieuws

Week van de Werkstress 2019

De kosten van werkverzuim door stress zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar, wat per werknemer neerkomt op 8.100 euro. In 2018 hadden zo’n 1,3 miljoen werknemers last van burn-outklachten. Dat melden TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag, op de eerste dag van de Week van de Werkstress. Werknemers verzuimden in 2018 elf miljoen dagen. Een jaar eerder waren dat er nog tien miljoen.

Digitale bereikbaarheid van werknemers is één van de aspecten die leidt tot stressklachten. Bijna de helft van de mensen is vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar. 28 procent van de ondervraagden ontvangt zoveel informatie dat ze het lastig kunnen verwerken. Lees hier het hele artikel.

Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out. Dat kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in evenzoveel symptomen. Maar je kunt als werkgever en werknemer gelukkig ook veel doen om te voorkomen dat gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress. Praat met je medewerkers over wat hen drijft, wat ze willen leren en hoe je samen het werkplezier vergroot en zo werkstress en uitval voorkomt. Voorkomen is beter dan genezen, zeker in een tijd dat er een tekort aan talent is. Wij bieden een interessante workshop aan.

Workshop Los-Laten…..zooo lekker!

Hoezo beren op de weg, valkuilen, geluksvogel of pechvogel? Werken gaat over produceren, tijdsdruk, reorganiseren, verantwoordelijkheden, digitaliseren, samenwerken etc. Daarnaast is er in ons privé leven van alles gaande: verplichtingen van jou en jouw directe omgeving, zorgen, ambities, verantwoordelijkheden etc. Vaak is dit in balans, soms een hobbel of wellicht momenten dat het even niet meer gaat.Probeer het kluwen van verstrengelde belangen helder te krijgen. Waar draait het om? Waar sta jij in het geheel? Erkennen van eigen behoeften en de ander niet uit het oog verliezen. Ruimte creëren voor persoonlijke groei, ruimte die nodig is om gelukkig te zijn/worden en te blijven. In deze workshop ligt de nadruk op Balans, Acceptatie, Loslaten en Welbevinden.

 

 

 

Lees meer

Griepprik

Deze week weer druk aan het vaccineren bij diverse klanten. De grieppik is de beste bescherming tegen griep. Je beschermt met de griepprik ook anderen. En je krijgt geen griep van de griepprik.

Lees op de site van het RIVM een uitgebreid artikel over griep en de griepprik.

Lees meer

Slaaptekort werknemers kost Nederlandse bedrijven 12,4 miljard euro per jaar

 

Slaapgebrek onder werknemers is een onderschatte kostenpost voor bedrijven. Te weinig slaap vermindert de productiviteit, waardoor het Nederlandse bedrijfsleven 12,4 miljard euro per jaar misloopt. Als je als werkgever de indruk hebt dat iemand slecht slaapt, is het minste wat je kan doen het gesprek aanknopen.

Een slaaptekort is al te zien in subtiele voortekenen. Als je ’s ochtends de ogen opent en dan al moe bent, is dat een teken aan de wand. Je kan ook merken dat je vergeetachtig bent, bijvoorbeeld niet op dat ene woord kan komen. Dat geeft aan dat het niet helemaal lekker loopt in je hersenpan. Slaapgebrek kan ook leiden tot een verminderd concentratievermogen en mentale afwezigheid. Die mensen staren vaak maar een beetje voor zich uit. Ze zijn fysiek wel aanwezig op hun werkplek, maar er komt niet veel uit hun handen.

Een slaapgebrek kan grotere gevolgen hebben dan productiviteitsverlies of irrationeel gedrag. Als we te weinig slapen, vermindert ons beslissingsvermogen. Niet handig als je werkt in een gevaarlijke omgeving.

Het beste middel tegen een slaaptekort is eenvoudig: meet jezelf een goed slaappatroon aan. Regelmaat is het belangrijkst. Zorg dat je iedere dag ongeveer op dezelfde tijdstippen gaat slapen en opstaat, ook in het weekend. Uitslapen in het weekend haalt je uit je ritme, waardoor het op maandag weer moeilijk is om vroeg op te staan.

Lees hier het hele artikel.

Lees meer

Nationale vitaliteitsweek

Deze week vindt alweer de 5e editie van de Nationale Vitaliteitsweek plaats!  Een week lang aandacht voor vitaliteit.

Gedurende deze week van vitaliteit, die sinds 2015 jaarlijks in de laatste week van september plaatsvindt, kan je nieuwe informatie, inspiratie en kennis opdoen op het gebied van vitaliteit/gezondheid en werkgeluk. Vijf dagen aandacht en activiteiten gericht op het vergroten van vitaliteit en meer verbinding in het Nederlands bedrijfsleven!

Vitaliteit gaat over levenskracht en levensenergie. Het begrip is afgeleid van het Latijnse ‘vitae’ wat leven betekent. Vitaliteit duidt in onze optiek op het functioneel stromen van energie, je sterk en fit voelen, lang en onvermoeibaar door kunnen gaan en beschikken over grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen.

De Nationale Vitaliteitsweek is bedoeld voor werkend Nederland. Het doel van deze week is dat werkend Nederland bewust wordt van het belang van regie nemen over je eigen vitaliteit en dat je ideeën krijgt over wat je zelf hierna kunt doen om je vitaliteit te verbeteren en te waarborgen. In de week van vitaliteit kan je ontdekken wat het beste voor jou werkt.

Lees meer

Is uw arbodienst nog passend?

Veel samenwerkingscontracten lopen af op 1 januari, dus nu is het moment om te kijken wat er op de markt te krijgen is.

Thema’s als werkplezier, werkgeluk, vitaliteit, gezondheid en duurzame inzetbaarheid staan bij steeds meer bedrijven hoog op de agenda. Door de opschuivende pensioenleeftijd en de uitdagingen om talent aan te trekken en te behouden neemt de relevantie daarvan alleen maar toe. Voor de arbodienstverlening betekent dat ook dat de aandacht verschuift van het begeleiden van verzuimende medewerkers naar het voorkomen van verzuim. De focus ligt niet meer alleen op de 4% van de medewerkers die verzuimt, maar ook veel meer op de 96% die wel aanwezig is. Voorkomen is immers beter dan genezen.

WerkFijn levert geen gestandaardiseerde producten en diensten, maar is flexibel in het leveren van maatwerk.

Lees meer

Draagkracht-Draaglast analyse

Het model van de draagkracht-draaglast analyse maakt inzichtelijk waarom een situatie te veel kan zijn voor iemand. Wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht ontstaan problemen. De weegschaal slaat door naar één kant.

Mensen zijn in principe veerkrachtig. Het is daarom niet erg om een tijdje wat meer op je bord te hebben. Misschien moet je tijdelijk een groter beroep doen op jezelf of op je omgeving, maar meestal kom je vanzelf weer in balans. Maar hoe ziet die weging er nu precies uit en wat gebeurt er als de balans gedurende langere tijd doorslaat naar de verkeerde kant?

Draaglast

In de psychologie noemen we de dingen die je voor je kiezen krijgt de draaglast. Dat kan van alles zijn; de lijst is eindeloos. Voorbeelden van dingen die de draaglast vergroten zijn:

  • Werkbelasting (werkdruk, conflict met leidinggevende, reorganisatie: onrust , geen uitdaging meer)
  • Privébelasting (mantelzorg, relatieproblemen, verhuizing)
  • Persoonlijke eigenschappen (veeleisend, perfectionistisch, geen nee durven zeggen)
  • Ingrijpende gebeurtenissen (auto-ongeluk, overlijden van een naaste)

Los van elkaar zorgen deze voorbeelden meestal niet voor al te veel problemen. Je kunt er best tegen om een tijdje slechter slapen en op termijn vind je meestal je draai in je nieuwe woning. Het gaat pas mis als ze zich opstapelen. Werkproblemen, een relatiebreuk en dan ook nog eens geen nee durven zeggen? Dan is de draaglast al fors en zul je er flink wat tegenover moeten zetten.

Draagkracht

De draagkracht bestaat uit dingen die ervoor zorgen dat je sterker bent. Ook hier kan van alles onder vallen. Deze voorbeelden vergroten meestal iemands draagkracht:

  • Werk, voldoening, energie (leuke collega’s, ervaring met werkzaamheden, afwisselend werk)
  • Lichamelijke conditie (hardlopen, fietsen naar werk, tennissen)
  • Ontspanning (boek lezen, sauna, mediteren)
  • Sociale steun, contacten, relatie (partner, hechte familie, vast kaartavond)

Ook deze dingen hebben een “stapeleffect”: hoe meer je ervan hebt, hoe beter je ertegen bestand bent als je draaglast een tijdje wat hoger is. Er ligt dan immers al meer aan de draagkracht-kant van de balans, oftewel je hebt meer reserves.

Balans

Is de draagkracht groter dan de draaglast? Dan is er niet veel aan de hand. Je voelt je doorgaans prettig, kan goed met tegenslagen omgaan en hebt ruimte voor andere mensen.

Is de draaglast groter dan de draagkracht? Voor korte tijd is dat ook niet zo erg. Pas als je langdurig meer moet dragen dan je aankunt, kom je in de problemen. In deze periodes voel je je meestal niet zo goed, is een kleine tegenslag al te veel en heb je weinig ruimte voor andere mensen. Let op: de balans kan omslaan doordat er vervelende gebeurtenissen bij komen, maar ook doordat er positieve dingen in je leven wegvallen. Je krijgt bijvoorbeeld niet zozeer meer te dragen, maar je netwerk is kleiner geworden en daardoor heb je minder om op terug te vallen.

Is de draaglast gelijk aan de draagkracht? Dat is prima. Dit kan een goed moment zijn om wat reserves op te bouwen, bijvoorbeeld door meer tijd te maken om te genieten van de dingen die goed gaan.

Gevolgen

Als je draaglast gedurende lange tijd hoger is dan je draagkracht, zorgt dat voor stress. Langdurige stress beïnvloedt je lichaam, emoties, motivatie en gedachten. Je gaat anders reageren op de mensen om je heen en op gebeurtenissen die je overkomen.

Als je hebt geconstateerd dat dit aan de hand is, is het belangrijk om in actie te komen zodat je draaglast lager wordt of je draagkracht hoger. En het liefst allebei. Meestal kan je zelf meer doen dan je denkt. Je kunt dit op een rijtje zetten met een naaste, maar ook een bedrijfsmaatschappelijk werk of een coach kan je hiermee helpen. Stel concrete en haalbare doelen. Besteed in deze periodes ook extra veel tijd aan zelfzorg: goed eten, drinken, slapen, sporten, knuffelen, praten enzovoort.

Lees meer

Arboregels niet nageleefd. Een derde voldoet maar aan de wet.

Een meerderheid van de Nederlandse bedrijven voldoet niet aan belangrijke regels uit de Arbowet. Dat schrijft de Inspectie SZW in een rapport, na bezoeken aan 1300 ondernemingen.

Onderzoekers gingen na of bedrijven een eigen preventiemedewerker, bedrijfshulpverlener, contract met een arbodienst en een inventarisatie van risico’s op de werkvloer hebben. Slechts een derde van de ondernemingen voldeed vorig jaar aan al deze vier arboregels.

Van de vier regels, wordt het hebben van een contract met een arbodienst het vaakst nageleefd. Vier op de vijf bedrijven hebben zo’n overeenkomst. Meer dan de helft van de bedrijven heeft ook een preventiemedewerker, die naast zijn of haar werk helpt bij het voorkomen van ziekteverzuim of ongelukken. Daarentegen heeft iets minder dan de helft van de bedrijven een risico-inventarisatie opgesteld. Ook is maar bij een derde van de bedrijven een bedrijfshulpverlener aangesteld.

Lees meer

10 tips om beter te slapen

Een goede nachtrust maakt je niet alleen effectiever in je dagelijks leven maar verbetert ook je gezondheid op de lange termijn. Toch slapen we te weinig: slechts een derde van de volwassenen haalt de aanbevolen 8 uur slaap per nacht. Onze collega Jany Lodewijk heeft als aandachtsgebied “slaapproblemen”. Wij geven 10 tips uit het boek ‘Slaap’ door Matthew Walker om fris en uitgeslapen wakker te worden.

Tip 1: Weet waarom je slaapt

Tip 2:  Denk in cycli

Tip 3: Vermijd fel licht voor het slapengaan

Bron: Walker, M. (2017). Slaap: Nieuwe wetenschappelijke inzichten over slapen en dromen.

Lees meer

Burn Out? Dat is niet alleen de schuld van de werkgever.

Burn-outs worden niet alleen veroorzaakt door een te hoge werkdruk of door veeleisende werkgevers, zo waarschuwen experts. Ook werknemers hebben een rol: zij moeten zelf hun privéleven aanpassen om niet opgebrand te raken.

Waar mensen vroeger nog wel eens vijf minuten niks deden, wordt nu de smartphone erbij gepakt: in de file, in de wachtrij voor de kassa, wachtend op een afspraak. Dat zorgt voor constante stroom aan prikkels waarbij er constant moet worden gemultitaskt, zoals e-mails lezen bij het ontbijt en podcasts luisteren tijdens het hardlopen.

Mensen met een burn-out klagen over werkdruk, maar gunnen zichzelf vaak ook in hun privéleven geen rust. Als je aan het einde van een werkdag moe bent, waarom ga je dan nog naar een feestje of sporten? Waarom blijf je niet gewoon thuis lekker op de bank hangen?

Wat kunnen werknemers dan zelf doen? Rust, reinheid, regelmaat. Eet drie keer per dag, ga op tijd naar bed, drink niet te veel alcohol en zet een rem op je sociale leven.

Lees hier het hele artikel

Lees meer

Medifast Zakelijk wordt WerkFijn

Op een goed bezochte relatiemiddag afgelopen donderdag is bekend gemaakt dat Medifast Zakelijk een nieuwe naam krijgt. Vanaf nu gaan we verder als WerkFijn. Deze naam geeft veel beter uiting aan het succesvolle concept dat gericht is op preventie & duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Medifast is ooit begonnen vanuit het ziekenhuis, vanuit de medische hoek. Maar dat ligt inmiddels ver achter ons, we houden ons nu alleen nog maar bezig met gezondheid, met preventie en inzetbaarheid van medewerkers.

WerkFijn is dus onze nieuwe naam. Want met plezier in je werk en frisse energie begint ten slotte alles. Dan zit je lekker in je vel en kun je de hele wereld aan.Dat geldt voor werkgevers én voor werknemers. En het geldt ook voor ons, want wij vinden het fijn om voor onze klanten te werken en dat doen we elke dag met veel plezier. En dat blijven we gewoon doen. Onze klanten mogen rekenen op dezelfde plezierige én professionele ondersteuning die ze van ons gewend zijn.

Hetzelfde bedrijf met dezelfde mensen en dezelfde passie, maar met een nieuwe naam:

 

 

Meer weten?

Wilt u meer weten? Kijk dan op  www.werkfijn.nl  stuur een mail naar info@werkfijn.nl of bel ons even op: 0523-208175.

 

Lees meer