WerkFijn houdt u zo gezond mogelijk


  Direct contact? Bel dan geheel vrijblijvend:  (0523) 208 175

Nieuws

Goed werkgeverschap door Zeus

Gezondheid en vitaliteit als jaarthema

Zeus heeft gezondheid en vitaliteit dit jaar als speerpunt en toont daarmee uitstekend werkgeverschap. We zijn momenteel met hen bezig aan een compleet vitaliteitstraject met onder andere toolboxmeetingen, vragenlijsten, gezondheidstesten, persoonlijke gesprekken, advies en begeleiding.

Vier kernelementen

Binnen WerkFijn hebben we duurzame inzetbaarheid van werknemers samengevat in vier kernelementen (TNO-model): gezondheid, vakkennis en vaardigheden, motivatie en betrokkenheid (bezieling) en een goede werk-privébalans.

Bijdrage aan ambities

We gaan ervan uit dat duurzame inzetbaarheid ‘waarde’ heeft en dat werknemers door hun inzetbaarheid een bijdrage leveren aan het realiseren van ambities van het bedrijf én het individu zelf. De opbrengst hoeft niet alleen van financiële aard te zijn maar kan ook gaan over het imago, ontwikkeling of innovatiekracht, of bijvoorbeeld een efficiënt lopend proces (functioneren).

 Rol voor werkgever én werknemer

Zowel werkgever als werknemer beïnvloeden de inzetbaarheid. Zij zijn dan ook beiden aan zet en interventies zullen zich zowel op het individu als op de organisatie moeten richten. Een werkgever faciliteert en stimuleert en een werknemer heeft de verantwoordelijkheid gebruik te maken van de geboden mogelijkheden om de inzetbaarheid op peil te houden. Er is sprake van leiderschap op meerdere niveaus; er is een heldere visie, er is sprake van steun en eigen initiatief.

Vitaliteitstraject Zeus

Bij Zeus zijn we momenteel bezig met een heel mooi vitaliteitstraject. Tijdens elke toolboxmeeting wordt hier aandacht aan besteed. Tijdens de eerste meeting heeft WerkFijn een workshop over vitaliteit verzorgd. Daarna heeft elke medewerker een digitale vragenlijst duurzaam inzetbaar ingevuld en een gezondheidstest ondergaan. Deze gezondheidstest was inclusief een persoonlijk advies en advies om de eigen vitaliteit te verbeteren. Focus was het bevorderen van een gezondere leef- en werkstijl (voeding en beweging) en werkstress te reduceren. Na de testen is er voor Zeus een anonieme rapportage opgeleverd en deze is door middel van een powerpoint gepresenteerd tijdens de tweede toolboxmeeting. Tijdens de derde toolboxmeeting hebben alle medewerkers een sportief voorstel gekregen door het Beweegcentrum. Zij maken maatwerktrainingen die het lichaam van de medewerkers sterker en fitter maken en hun meer energie geven. Begin januari is WerkFijn weer bij Zeus geweest voor een body analyse van de medewerkers, die persoonlijk met de medewerkers besproken is. In de week van 13 januari zijn de medewerkers begonnen met het sporten bij het Beweegcentrum. Bij het bewegen wordt aangesloten op goed tillen van producten, een goede houding bij beton schrapen, een goede lashouding enz. Na 6 weken volgt een nieuwe meting door WerkFijn en volgt er opnieuw een individueel gesprek om de resultaten te bespreken.

Vervolgstappen

Hierna krijgen de medewerkers die dat willen een aanbod van Zeus om te blijven sporten.

Voorbeeld van goed werkgeverschap

Zeus laat met dit vitaliteitstraject zien hoe goed werkgeverschap ingevuld kan worden. En dat levert heel veel op: gezondheid, plezier, fitheid. Maar vooral ook als werkgever en werknemers samen aan een vitale toekomst werken.

Meer weten?

Wilt u meer weten of de ervaringen bij Zeus? Neem dan contact op met de heer Baas.

 

Lees meer

Zorg in 2020 voor een vitale werkvloer

Ondernemers die investeren in de vitaliteit en het energieniveau van hun medewerkers zien het ziekteverzuim dalen en vinden makkelijker personeel. Het is een cultuur van collega’s die elkaar inspireren tot gezondere keuzes. Je omgeving is heel belangrijk voor de keuzes die je maakt en of je daarmee slaagt. In een rijke wijk is het makkelijker om gezonde keuzes te maken dan in een achterstandswijk. Als je dan bedenkt hoeveel tijd je met collega’s doorbrengt, dan begrijp je de impact van je werkomgeving, leidinggevende en andere collega’s.

Cruciaal om een vitale werkvloer te creëren zijn ambassadeurs, ook in de top van het bedrijf. Om die te krijgen helpen lagere verzuimcijfers. Verzuim kost gemiddeld 250 euro per dag. Investeren in vitaliteit is goedkoper. Wat zeker ook helpt: op deze arbeidsmarkt goed personeel vinden en binden. Vooral als je jongere mensen aan je wilt binden, zul je meer moeten bieden dan goed salaris. Wat? Blijven leren en jezelf kunnen ontwikkelen. Ook dat is onderdeel van een vitaal bedrijf.

Lees meer

Afwijkende openingstijden

De feestdagen staan voor de deur, daarom hebben wij afwijkende openingstijden. Op dinsdag 24 en op vrijdag 27 december zijn wij ‘s middags gesloten en op 31 december zijn wij de hele dag gesloten. Vanaf donderdag 2 januari 2020 staan wij weer volledig voor u klaar. Wij wensen u fijne dagen toe en een gezond en gelukkig 2020!

Lees meer

Week van de Werkstress 2019

De kosten van werkverzuim door stress zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar, wat per werknemer neerkomt op 8.100 euro. In 2018 hadden zo’n 1,3 miljoen werknemers last van burn-outklachten. Dat melden TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag, op de eerste dag van de Week van de Werkstress. Werknemers verzuimden in 2018 elf miljoen dagen. Een jaar eerder waren dat er nog tien miljoen.

Digitale bereikbaarheid van werknemers is één van de aspecten die leidt tot stressklachten. Bijna de helft van de mensen is vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar. 28 procent van de ondervraagden ontvangt zoveel informatie dat ze het lastig kunnen verwerken. Lees hier het hele artikel.

Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out. Dat kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in evenzoveel symptomen. Maar je kunt als werkgever en werknemer gelukkig ook veel doen om te voorkomen dat gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress. Praat met je medewerkers over wat hen drijft, wat ze willen leren en hoe je samen het werkplezier vergroot en zo werkstress en uitval voorkomt. Voorkomen is beter dan genezen, zeker in een tijd dat er een tekort aan talent is. Wij bieden een interessante workshop aan.

Workshop Los-Laten…..zooo lekker!

Hoezo beren op de weg, valkuilen, geluksvogel of pechvogel? Werken gaat over produceren, tijdsdruk, reorganiseren, verantwoordelijkheden, digitaliseren, samenwerken etc. Daarnaast is er in ons privé leven van alles gaande: verplichtingen van jou en jouw directe omgeving, zorgen, ambities, verantwoordelijkheden etc. Vaak is dit in balans, soms een hobbel of wellicht momenten dat het even niet meer gaat.Probeer het kluwen van verstrengelde belangen helder te krijgen. Waar draait het om? Waar sta jij in het geheel? Erkennen van eigen behoeften en de ander niet uit het oog verliezen. Ruimte creëren voor persoonlijke groei, ruimte die nodig is om gelukkig te zijn/worden en te blijven. In deze workshop ligt de nadruk op Balans, Acceptatie, Loslaten en Welbevinden.

 

 

 

Lees meer

Griepprik

Deze week weer druk aan het vaccineren bij diverse klanten. De grieppik is de beste bescherming tegen griep. Je beschermt met de griepprik ook anderen. En je krijgt geen griep van de griepprik.

Lees op de site van het RIVM een uitgebreid artikel over griep en de griepprik.

Lees meer

Slaaptekort werknemers kost Nederlandse bedrijven 12,4 miljard euro per jaar

 

Slaapgebrek onder werknemers is een onderschatte kostenpost voor bedrijven. Te weinig slaap vermindert de productiviteit, waardoor het Nederlandse bedrijfsleven 12,4 miljard euro per jaar misloopt. Als je als werkgever de indruk hebt dat iemand slecht slaapt, is het minste wat je kan doen het gesprek aanknopen.

Een slaaptekort is al te zien in subtiele voortekenen. Als je ’s ochtends de ogen opent en dan al moe bent, is dat een teken aan de wand. Je kan ook merken dat je vergeetachtig bent, bijvoorbeeld niet op dat ene woord kan komen. Dat geeft aan dat het niet helemaal lekker loopt in je hersenpan. Slaapgebrek kan ook leiden tot een verminderd concentratievermogen en mentale afwezigheid. Die mensen staren vaak maar een beetje voor zich uit. Ze zijn fysiek wel aanwezig op hun werkplek, maar er komt niet veel uit hun handen.

Een slaapgebrek kan grotere gevolgen hebben dan productiviteitsverlies of irrationeel gedrag. Als we te weinig slapen, vermindert ons beslissingsvermogen. Niet handig als je werkt in een gevaarlijke omgeving.

Het beste middel tegen een slaaptekort is eenvoudig: meet jezelf een goed slaappatroon aan. Regelmaat is het belangrijkst. Zorg dat je iedere dag ongeveer op dezelfde tijdstippen gaat slapen en opstaat, ook in het weekend. Uitslapen in het weekend haalt je uit je ritme, waardoor het op maandag weer moeilijk is om vroeg op te staan.

Lees hier het hele artikel.

Lees meer

Nationale vitaliteitsweek

Deze week vindt alweer de 5e editie van de Nationale Vitaliteitsweek plaats!  Een week lang aandacht voor vitaliteit.

Gedurende deze week van vitaliteit, die sinds 2015 jaarlijks in de laatste week van september plaatsvindt, kan je nieuwe informatie, inspiratie en kennis opdoen op het gebied van vitaliteit/gezondheid en werkgeluk. Vijf dagen aandacht en activiteiten gericht op het vergroten van vitaliteit en meer verbinding in het Nederlands bedrijfsleven!

Vitaliteit gaat over levenskracht en levensenergie. Het begrip is afgeleid van het Latijnse ‘vitae’ wat leven betekent. Vitaliteit duidt in onze optiek op het functioneel stromen van energie, je sterk en fit voelen, lang en onvermoeibaar door kunnen gaan en beschikken over grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen.

De Nationale Vitaliteitsweek is bedoeld voor werkend Nederland. Het doel van deze week is dat werkend Nederland bewust wordt van het belang van regie nemen over je eigen vitaliteit en dat je ideeën krijgt over wat je zelf hierna kunt doen om je vitaliteit te verbeteren en te waarborgen. In de week van vitaliteit kan je ontdekken wat het beste voor jou werkt.

Lees meer

Is uw arbodienst nog passend?

Veel samenwerkingscontracten lopen af op 1 januari, dus nu is het moment om te kijken wat er op de markt te krijgen is.

Thema’s als werkplezier, werkgeluk, vitaliteit, gezondheid en duurzame inzetbaarheid staan bij steeds meer bedrijven hoog op de agenda. Door de opschuivende pensioenleeftijd en de uitdagingen om talent aan te trekken en te behouden neemt de relevantie daarvan alleen maar toe. Voor de arbodienstverlening betekent dat ook dat de aandacht verschuift van het begeleiden van verzuimende medewerkers naar het voorkomen van verzuim. De focus ligt niet meer alleen op de 4% van de medewerkers die verzuimt, maar ook veel meer op de 96% die wel aanwezig is. Voorkomen is immers beter dan genezen.

WerkFijn levert geen gestandaardiseerde producten en diensten, maar is flexibel in het leveren van maatwerk.

Lees meer

Draagkracht-Draaglast analyse

Het model van de draagkracht-draaglast analyse maakt inzichtelijk waarom een situatie te veel kan zijn voor iemand. Wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht ontstaan problemen. De weegschaal slaat door naar één kant.

Mensen zijn in principe veerkrachtig. Het is daarom niet erg om een tijdje wat meer op je bord te hebben. Misschien moet je tijdelijk een groter beroep doen op jezelf of op je omgeving, maar meestal kom je vanzelf weer in balans. Maar hoe ziet die weging er nu precies uit en wat gebeurt er als de balans gedurende langere tijd doorslaat naar de verkeerde kant?

Draaglast

In de psychologie noemen we de dingen die je voor je kiezen krijgt de draaglast. Dat kan van alles zijn; de lijst is eindeloos. Voorbeelden van dingen die de draaglast vergroten zijn:

  • Werkbelasting (werkdruk, conflict met leidinggevende, reorganisatie: onrust , geen uitdaging meer)
  • Privébelasting (mantelzorg, relatieproblemen, verhuizing)
  • Persoonlijke eigenschappen (veeleisend, perfectionistisch, geen nee durven zeggen)
  • Ingrijpende gebeurtenissen (auto-ongeluk, overlijden van een naaste)

Los van elkaar zorgen deze voorbeelden meestal niet voor al te veel problemen. Je kunt er best tegen om een tijdje slechter slapen en op termijn vind je meestal je draai in je nieuwe woning. Het gaat pas mis als ze zich opstapelen. Werkproblemen, een relatiebreuk en dan ook nog eens geen nee durven zeggen? Dan is de draaglast al fors en zul je er flink wat tegenover moeten zetten.

Draagkracht

De draagkracht bestaat uit dingen die ervoor zorgen dat je sterker bent. Ook hier kan van alles onder vallen. Deze voorbeelden vergroten meestal iemands draagkracht:

  • Werk, voldoening, energie (leuke collega’s, ervaring met werkzaamheden, afwisselend werk)
  • Lichamelijke conditie (hardlopen, fietsen naar werk, tennissen)
  • Ontspanning (boek lezen, sauna, mediteren)
  • Sociale steun, contacten, relatie (partner, hechte familie, vast kaartavond)

Ook deze dingen hebben een “stapeleffect”: hoe meer je ervan hebt, hoe beter je ertegen bestand bent als je draaglast een tijdje wat hoger is. Er ligt dan immers al meer aan de draagkracht-kant van de balans, oftewel je hebt meer reserves.

Balans

Is de draagkracht groter dan de draaglast? Dan is er niet veel aan de hand. Je voelt je doorgaans prettig, kan goed met tegenslagen omgaan en hebt ruimte voor andere mensen.

Is de draaglast groter dan de draagkracht? Voor korte tijd is dat ook niet zo erg. Pas als je langdurig meer moet dragen dan je aankunt, kom je in de problemen. In deze periodes voel je je meestal niet zo goed, is een kleine tegenslag al te veel en heb je weinig ruimte voor andere mensen. Let op: de balans kan omslaan doordat er vervelende gebeurtenissen bij komen, maar ook doordat er positieve dingen in je leven wegvallen. Je krijgt bijvoorbeeld niet zozeer meer te dragen, maar je netwerk is kleiner geworden en daardoor heb je minder om op terug te vallen.

Is de draaglast gelijk aan de draagkracht? Dat is prima. Dit kan een goed moment zijn om wat reserves op te bouwen, bijvoorbeeld door meer tijd te maken om te genieten van de dingen die goed gaan.

Gevolgen

Als je draaglast gedurende lange tijd hoger is dan je draagkracht, zorgt dat voor stress. Langdurige stress beïnvloedt je lichaam, emoties, motivatie en gedachten. Je gaat anders reageren op de mensen om je heen en op gebeurtenissen die je overkomen.

Als je hebt geconstateerd dat dit aan de hand is, is het belangrijk om in actie te komen zodat je draaglast lager wordt of je draagkracht hoger. En het liefst allebei. Meestal kan je zelf meer doen dan je denkt. Je kunt dit op een rijtje zetten met een naaste, maar ook een bedrijfsmaatschappelijk werk of een coach kan je hiermee helpen. Stel concrete en haalbare doelen. Besteed in deze periodes ook extra veel tijd aan zelfzorg: goed eten, drinken, slapen, sporten, knuffelen, praten enzovoort.

Lees meer

Arboregels niet nageleefd. Een derde voldoet maar aan de wet.

Een meerderheid van de Nederlandse bedrijven voldoet niet aan belangrijke regels uit de Arbowet. Dat schrijft de Inspectie SZW in een rapport, na bezoeken aan 1300 ondernemingen.

Onderzoekers gingen na of bedrijven een eigen preventiemedewerker, bedrijfshulpverlener, contract met een arbodienst en een inventarisatie van risico’s op de werkvloer hebben. Slechts een derde van de ondernemingen voldeed vorig jaar aan al deze vier arboregels.

Van de vier regels, wordt het hebben van een contract met een arbodienst het vaakst nageleefd. Vier op de vijf bedrijven hebben zo’n overeenkomst. Meer dan de helft van de bedrijven heeft ook een preventiemedewerker, die naast zijn of haar werk helpt bij het voorkomen van ziekteverzuim of ongelukken. Daarentegen heeft iets minder dan de helft van de bedrijven een risico-inventarisatie opgesteld. Ook is maar bij een derde van de bedrijven een bedrijfshulpverlener aangesteld.

Lees meer