WerkFijn houdt u zo gezond mogelijk


  Direct contact? Bel dan geheel vrijblijvend:  (0523) 208 175

Ziekteverzuim eerste kwartaal hoogste in 17 jaar

Het ziekteverzuim in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen naar 5,2 procent. Dat is het hoogste verzuim in zeventien jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers.

In vrijwel alle bedrijfstakken was een toename van het verzuim te zien. Het verzuim was het hoogst in de gezondheidszorg en de industrie (6,7 procent). In de gezondheidszorg was dat vorig jaar nog 6,1 procent, in de industrie 5,8 procent. Met een percentage van 6,2 is het ziekteverzuim in het openbaar bestuur ook bovengemiddeld. Het verschil met vorig jaar (6,1 procent) is wel nihil.

Door de coronacrisis heeft een grote groep Nederlanders last van verergerde psychische klachten, schrijft Trouw op basis van een enquête van het Trimbos-instituut. Daarin zegt een derde meer last te hebben van depressieve gevoelens, slaapproblemen en angst.

Het is dus van belang om nu in te zetten op preventie en duurzame inzetbaarheid, om medewerkers fit, vitaal en inzetbaar te houden. Duurzaam inzetbaarheid is gezond, met plezier en langer aan het werk blijven.

Uitgangspunt is dat in eerste instantie medewerkers verantwoordelijk zijn voor hun eigen inzetbaarheid en gezondheid en dat de werkgever hen daarbij zo goed mogelijk ondersteunt.  Vitale werknemers zijn energiek, goed inzetbaar en over het algemeen minder ziek. Gunstig voor werkgever én werknemer.